×Üñôçò ÐëïÞãçóçò Óõ÷íÝò åñùôÞóåéò ÓõíäÝóåéò
   
   
 
  ΣΤΕΓΑΣΗ
ΑρχικÞ   English
 
 
Το κτÞριο
Το στεγαστικü πρüβλημα της ΚΥ των ΓΑΚ, οξýτατο για πολλÝς δεκαετßες, βρÞκε επιτÝλους τη λýση του με τη λειτουργßα του νÝου κτηρßου στο Ψυχικü. Απü την ßδρυση των ΓΑΚ μÝχρι τα εγκαßνια του νÝου κτηρßου (10.11.2003) η Υπηρεσßα στεγÜστηκε στο υπüγειο της Ακαδημßας Αθηνþν, στο υπüγειο του κτηρßου της ΠαλαιÜς ΒουλÞς, σε διÜφορα κτÞρια των Αθηνþν (κτÞριο οδοý ΘεÜτρου, κτÞριο οδοý Ερμοý, κτÞριο ΚαλλιθÝας).
Για την οικοδüμηση του κτηρßου σε οικüπεδο του ελληνικοý δημοσßου καθοριστικÞ υπÞρξε η οικονομικÞ συμβολÞ του Πρüδρομου ΑθανασιÜδη - ΜποδοσÜκη.

Οι διαδικασßες οικοδüμησης ξεκßνησαν το 1972. Γραφειοκρατικοß και οικονομικοß λüγοι καθυστÝρησαν την Ýναρξη των εργασιþν Ýως το 1979, üταν κατασκευÜστηκε ο σκελετüς του κτηρßου. Το Ýργο Ýμεινε ημιτελÝς Ýως το 1998, üταν ανÝλαβε την αποπερÜτωσÞ του ο Οργανισμüς Σχολικþν Κτηρßων.
Το αρχιτεκτονικü σχÝδιο του κτηρßου της ΚεντρικÞς Υπηρεσßας των ΓΑΚ, προúüν της συνεργασßας των αρχιτεκτüνων Δ. ΔακανÜλη, Σ. Μπουμπιþτη, Α. Τσιγκοýνη και Χ. Φλþρου, πÞρε το πρþτο βραβεßο σε σχετικü πανελλÞνιο διαγωνισμü του 1978. Η καθυστÝρηση υλοποßησης της μελÝτης, εκ των πραγμÜτων Ýθεσε θÝμα εκσυγχρονισμοý της þστε να ανταποκρßνεται στις σýγχρονες απαιτÞσεις. Το 1997 εγκρßθηκε η αναπροσαρμογÞ τμÞματος της αρχιτεκτονικÞς μελÝτης και του συνüλου σχεδüν των ηλεκτρομηχανολογικþν εγκαταστÜσεων. ΜετÜ τους σεισμοýς του 1999, παρüτι δεν υπÞρξαν ζημßες, ενισχýθηκε ο στατικüς φορÝας του κτηρßου και ξεκßνησε η τελευταßα φÜση ολοκλÞρωσης του Ýργου. Η κατασκευÞ ουσιαστικÜ ολοκληρþθηκε στην τριετßα 2000-2003 υπü την εποπτεßα του ΟΣΚ. Ο εξοπλισμüς (κινητÝς αρχειοθÞκες, Ýπιπλα κτλ.) αποτελεß δωρεÜ του Ιδρýματος ΜποδοσÜκη.

Το κτÞριο εßναι χτισμÝνο στην πλαγιÜ ενüς λüφου Ýχει πρüσβαση σε τρεις δρüμους. Το ορατü του τμÞμα εßναι επενδυμÝνο με λευκü μÜρμαρο και Ýχει μεγÜλες επιφÜνειες απü γυαλß. ¸χει δýο εισüδους, 30 θÝσεις στÜθμευσης και περιμετρικÜ κÞπο με χλοοτÜπητα.

Η οικοδομÞ, συνολικοý εμβαδοý 6.500 μ2, εßναι οργανωμÝνη σε Ýξι επÜλληλες στÜθμες (Α-ΣΤ, αρχßζοντας απü κÜτω): Η κυρßα εßσοδος τοποθετÞθηκε στη στÜθμη Δ μαζß με τους χþρους υποδοχÞς και εξυπηρÝτησης του κοινοý, την αßθουσα διαλÝξεων και σεμιναρßων και μÝρος των γραφεßων. Η στÜθμη Ε με μορφÞ ημιωρüφου ανοικτþν εξωστþν στο χþρο της στÜθμης Δ, στεγÜζει τα υπüλοιπα γραφεßα και το αναψυκτÞριο. Στη στÜθμη ΣΤ βρßσκεται το ΑναγνωστÞριο με τη ΒιβλιοθÞκη καθþς και τα γραφεßα της Διεýθυνσης.

Τα αρχειοστÜσια βρßσκονται στις στÜθμες Α, B και Γ. Η στÜθμη Α εßναι υπüγεια και περιλαμβÜνει τον ειδικü θωρακισμÝνο χþρο προστασßας των πολýτιμων εγγρÜφων, μια μεγÜλη αßθουσα φýλαξης εγγρÜφων (745 m2) και τους χþρους των ηλεκτρομηχανικþν εγκαταστÜσεων. Στις στÜθμες Β και Γ βρßσκονται Ýξι ( 1202 m2 ) και τÝσσερις (745 m2) αντßστοιχα αßθουσες φýλαξης αρχειακþν τεκμηρßων. Οι δýο συγκεκριμÝνοι üροφοι, ακολουθþντας την κλßση του εδÜφους, Ýχουν μÝρος μüνο του περιμετρικοý τους τοßχου Ýξω απü το Ýδαφος, ενþ οι οροφÝς τους αποτελοýν εξωτερικÜ βατÜ δþματα στρωμÝνα με μÜρμαρο, το οποßα σβÞνουν στο φυσικü Ýδαφος. Στην πßσω πλευρÜ της στÜθμης Γ ( πÜνω απü το Ýδαφος) υπÜρχει η εßσοδος για το αρχειακü υλικü, ο θÜλαμος απεντüμωσης, οι αßθουσες ταξινüμησης και τα εργαστÞρια συντÞρησης, βιβλιοδεσßας και φωτογρÜφησης.

Εξοπλισμüς
¼λες οι ηλεκτρομηχανολογικÝς εγκαταστÜσεις εßναι σýγχρονης τεχνολογßας. ΕλÝγχονται και διαχειρßζονται ηλεκτρονικÜ μÝσω του αυτοματοποιημÝνο συστÞματος ΒMS (Building Management System).

ΕνÝργεια
Το κτÞριο διαθÝτει υποσταθμü ηλεκτρικÞς ενÝργειας και γεννÞτρια ικανÞ να καλýπτει τις ανÜγκες σε ρεýμα για περßπου δýο ημÝρες. Επßσης δεξαμενÞ νεροý (200 μ3 ) για τις ανÜγκες του συστÞματος πυρüσβεσης σε περßπτωση διακοπÞς της παροχÞς, καθþς και δεξαμενÝς πüσιμου νεροý ημερÞσιας κατανÜλωσης (6 μ3).

Κλιματισμüς - Αερισμüς
ΠλÞρης κλιματισμüς και αερισμüς και απüλυτες συνθÞκες ýγρανσης -αφýγρανσης, καθαρüτητας και θερμοκρασßας του αÝρα.
ΥπÜρχει δυνατüτητα κεντρικοý Þ τοπικοý χειρισμοý του συστÞματος.

Πυροπροστασßα
Πυρανßχνευση σε üλους τους χþρους και σýστημα Ýγκαιρης πυρανßχνευσης στα αρχειοστÜσια. ΣυστÞματα πυρüσβεσης: με αÝριο FM 200 σε üλους τους χþρους αποθÞκευσης, με CO2 στους χþρους των ηλεκτρομηχανολογικþν εγκαταστÜσεων, με νερü στους χþρους εργασßας. Στους διαδρüμους υπÜρχουν πυροσβεστικÝς φωλιÝς και φορητÜ μÝσα πυρüσβεσης σε üλους τους χþρους.

Φωτισμüς
Στα αρχειοστÜσια προβλÝπεται ειδικüς φωτισμüς κατακüρυφων επιφανειþν. ο φωτισμüς τßθεται σε λειτουργßα με ανιχνευτÝς κßνησης επιτρÝποντας κÜθε φορÜ να φωτßζεται το ανÜλογο τμÞμα της αßθουσας. Στους χþρους αποθÞκευσης και μελÝτης των εγγρÜφων Ýχουν εγκατασταθεß φωτιστικÜ σþματα με λÜμπες που περιορßζουν τη UV ακτινοβολßα. Στο αναγνωστÞριο, η Ýνταση των φωτιστικþν αυξομειþνεται αυτüματα ανÜλογα με τις συνθÞκες του φυσικοý (εξωτερικοý) φωτισμοý.

ΑσφÜλεια Security Measures
Οι εξωτερικÝς εßσοδοι και οι πüρτες των αρχειοστασßων ελÝγχονται απü σýστημα συναγερμοý. Η κßνηση στους εσωτερικοýς διαδρüμους και στον περιβÜλλοντα χþρο ελÝγχεται απü κÜμερες που μεταφÝρουν την εικüνα σε οθüνες που βρßσκονται στα σημεßα ελÝγχου. Για λüγους ασφαλεßας του υλικοý κÜμερες τοποθετÞθηκαν και στο αναγνωστÞριο.

Επικοινωνßα
Το κτÞριο Ýχει εγκατÜσταση δομημÝνης καλωδßωσης οπτικþν ινþν για τη μεταφορÜ φωνÞς και δεδομÝνων.
Η τηλεφωνικÞ επικοινωνßα επιτυγχÜνεται με γραμμÝς ISDN. ΥπÜρχει δυνατüτητα ασýρματης επικοινωνßας και τηλεδιÜσκεψης.

ΑρχειοστÜσια

Οι υπüγειοι αποθηκευτικοß χþροι εßναι χωρισμÝνοι σε μεγÜλες αßθουσες για λüγους ασφαλεßας. Οι πüρτες αποτελοýνται απü ειδικü πυρßμαχο υλικü.
Σýμφωνα με τη στατικÞ μελÝτη Ýχει υπολογιστεß ωφÝλιμο φορτßο 1300 kg/m2 για τις στÜθμες B και Γ. (για την Α δεν τßθεται θÝμα, αφοý εδρÜζεται στο Ýδαφος). Σε üλους τους χþρους τοποθετÞθηκαν κινητÝς αρχειοθÞκες. Το μεγαλýτερο μÝρος τους (ρÜφια 16.800 μ.) θα εßναι χειροκßνητες. Στη στÜθμη Γ θα τοποθετηθοýν ηλεκτροκßνητες αρχειοθÞκες (ρÜφια 4.032 μ.).
Το αρχεßο του ιδρυτÞ των ΓΑΚ ΓιÜννη ΒλαχογιÜννη (που περιλαμβÜνει και τα αρχεßα της ΕλληνικÞς ΕπανÜστασης του 1821) θα παραμεßνει στα παλιÜ ξýλινα Ýπιπλα στα οποßα βρßσκεται.

ΑναγνωστÞριο

Ο χþρος του αναγνωστηρßου και της βιβλιοθÞκης (ΣΤ στÜθμη) βρßσκονται στο πιο προνομιακü σημεßο του κτηρßου. Στις δýο πλευρÝς του ενιαßου χþρου, μεγÜλες γυÜλινες επιφÜνειες επιτρÝπουν στον επισκÝπτη τη θÝα προς Ýνα μεγÜλο τμÞμα της ΑθÞνας. Tο φυσικü φως δßνει μια ευχÜριστη αßσθηση στους αναγνþστες, αλλÜ εßναι επιβλαβÝς για το αρχειακü υλικü που μελετοýν. Για το λüγο αυτü τα τζÜμια Ýχουν επενδυθεß με ειδικÝς μεμβρÜνες που αποτρÝπουν τη δßοδο της UV ακτινοβολßας.

Η αßθουσα Ýχει επιστρωθεß με υπερυψωμÝνο δÜπεδο κÜτω απü το οποßο διÝρχονται οι καλωδιþσεις. ¸τσι, σε κÜθε σημεßο του αναγνωστηρßου μπορεß να υπÜρξει παροχÞ ηλεκτρισμοý, τηλεφþνου, ηλεκτρονικþν δεδομÝνων.
Στο αναγνωστÞριο μποροýν να μελετοýν ταυτüχρονα εβδομÞντα Üτομα. ¸χουν προβλεφθεß 5 θÝσεις με αναγνþστες - εκτυπωτÝς μιρκοφßλμ (microfilm reader printer), 10 με Η/Υ συνδεδεμÝνους στο δßκτυο των ΓΑΚ. Σε üλα τα τραπÝζια μελÝτης υπÜρχουν πρßζες þστε οι ερευνητÝς να μποροýν να χρησιμοποιοýν laptop. Στον εξοπλισμü του αναγνωστηρßου περιλαμβÜνεται και ειδικü Ýπιπλο μελÝτης χαρτþν και σχεδßων.

Αßθουσα πολλαπλþν χρÞσεων
Η αßθουσα διαλÝξεων Ýχει χωρητικüτητα 100 ατüμων και διαθÝτει ασýρματο εξοπλισμü αυτüματης μετÜφρασης.
Τα καθßσματα εßναι κινητÜ και η αßθουσα μπορεß να μετατραπεß, ανÜλογα με τις ανÜγκες, σε αßθουσα σεμιναρßων Þ εκθεσιακü χþρο.

ΕξωτερικÜ ΑποθετÞρια [κτÞριο Μ. Νομικοý και κτÞριο Ρ. ΠαλαμÞδη]
Εκτüς απü το κτÞριο του Ψυχικοý, η ΚΥ των ΓΑΚ διαθÝτει και Üλλα δýο κτÞρια üπου στεγÜζονται αρχειοστÜσια. Το Ýνα βρßσκεται στην οδü ΜιχαÞλ Νομικοý (περιοχÞ Πατησßων) συνολικοý εμβαδοý 640 τμ. και το Üλλο στην οδü ΡÞγα ΠαλαμÞδη (περιοχÞ ΨυρρÞ) συνολικοý εμβαδοý 900 τμ. Το τελευταßο, παλαιü βιομηχανικü κτÞριο, εßναι ιδιοκτησßας ΓΑΚ και Ýχει ανακαινιστεß þστε να αποτελÝσει ενδιÜμεσο καταθετÞριο αρχεßων. Και στα δýο αυτÜ κτÞρια-αρχειοστÜσια φυλÜσσονται αρχεßα του 20ου αιþνα.

 

 


ØÇÖÉÁÊÅÓ ÁÑ×ÅÉÁÊÅÓ
ÓÕËËÏÃÅÓ

Apex
Archives Portal Europe

παρουσßαση της ΕυρωπαúκÞς Πýλης Αρχεßων





To ðáñüí Ýñãï óõã÷ñçìáôïäïôÞèçêå
áðü ôï Åðé÷åéñçóéáêü Ðñüãñáμμá
Êïéíùíßá ôçò Ðëçñïöïñßáò ôïõ
ôÊÐÓ (80% áðü ÅÔÐÁ - 20% áðü Åèíéêïýò Ðüñïõò)